Škodlivé potraviny [6]
Potraviny, ktoré by sme mali z nášho jedálneho lístka vylúčiť .
- Bravčové mäso ( z domácej ošípanej i z divej svine) : „ Toto zviera je nečisté, preto jeho mäso nie je zdravé a nie je vhodné ani pre zdravých, ani pre chorých. V človeku rozmnožuje hlien a slabosti, vyvoláva zlovestný nepokoj v duši a v konaní človeka a to je zlé. Roznecuje v človeku telesnú žiadostivosť.“
- Pór: „Pór vyvoláva v človeku nepokoj žiadostivosti. Nasurovo je pre človeka taký zlý a skazonosný ako jedovatá naničhodná bylina, pretože krv, hnilobu a šťavy človeka obracia na ich opak. Krvi nepribúda, hniloby neubúda, zlé šťavy sa nevyčisťujú.“
- Jahody: „Jahody vyvolávajú v človeku hlien a nie sú na jedenie súce ani pre zdravých, ani pre chorých, lebo rastú nízko pri zemi v hnilobnom ovzduší“ (zaťažujú lymfatické orgány a môžu vyvolať alergie).“
- Čučoriedky : „Toto ovocie škodí tomu, kto ho je, lebo pôsobí na vznik dny a reumy.“
- Šošovica: „Šošovica je studená a neprispieva k rozmnožovaniu miechy, ani krvi, ani mäsa, a tomu, kto ju je, nedáva ani silu. Zasycuje len brucho a zapĺňa ho bezcenným jedlom. Dráždi chorobné šťavy a rozpútava medzi nimi búrku.“ (Môže sa stať faktorom, ktorý vyvoláva chorobu).
- Slivky: „Ovocie z tohto stromu je škodlivé a nebezpečné pre zdravého i chorého, lebo dráždi jeho čiernu žlč, rozmnožuje v ňom všetky horké šťavy a prebúdza všetky choroby v človeku (latentné chorobné dispozície). Preto je pre človeka také nebezpečné z nich jesť. Každý druh sliviek ,či guľaté, alebo divorastúce druhy má charakter tohto ovocia, s tým rozdielom, že stromy, ktoré majú väčšie ovocie, majú v sebe aj viac sily.“ (Slivky môžu znovu roznietiť už prekonané a vyliečené choroby, napr. zápal priedušiek, reumu, dnu, gastritídu…alebo môžu zaktivovať dovtedy skryté chorobné dispozície.)
- Broskyňa: „Ovocie tohto stromu sa nehodí na jedenie ani pre zdravých, ani pre chorých, pretože vnútri človeka narúša správnu zmes štiav a vytvára v jeho žalúdku hlien.“
- Úhor: „…jeho mäso je nečisté a pre človeka nie je na jedenie zdravé, tak ako mäso z ošípanej…tých, ktorí ho jedia, robí horkými v duchu (zatrpknutými), ľstivými aj podozrievavými…“