Špalda pre zdravie

Špalda pre zdravie

Použitie  špaldy:

Univerzálna potravina;  prevencia a liečba žalúdočno-črevných ochorení, neznášanlivosť potravín, alergia na pšenicu, zápcha, hnačka, podvýživa, diabetes, chronické civilizačné choroby, autoimunitné ochorenia, na rozjasnenie nálady, pri depresiách.

Všeobecné použitie : prestavte svoje stravovacie návyky na špaldovú stravu  pre udržanie zdravej črevnej flóry.

Kedy špalda pomáha najviac:

  • Pri zápche: Všetky tmavé špaldové produkty sa svojim spôsobom starajú o dobré trávenie a udržiavajú črevá a žalúdok zdravé. Pri zápche si vyberajte predovšetkým špaldové celozrnné produkty, napr. celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, špaldové kernotto, celozrnnú krupicu a varené špaldové zrná.
  • Pri náchylnosti na hnačku: Jedzte biely špaldový chlieb bez fibrínov, a taktiež iné produkty z bielej múky – zo špaldovej múky typu 405 alebo 630, ako sú biele cestoviny, haluštičky ,,špecle“ alebo polievky s bielou múkou.
  • Pri diabete: Celozrnné produkty sa od ostatných, taktiež hodnotných špaldových produktov líšia len tým, že obsahujú komplexné sacharidy s rozpustnou a nerozpustnou vlákninou. Špaldové zrná vcelku dokážu znížiť hodnoty cukru v krvi a držať ich pod kontrolou. Celé špaldové zrná sa totiž v čreve rozpúšťajú len veľmi pomaly a uvoľňujú len toľko komplexných sacharidov, koľko je práve potrebné pre energetickú spotrebu. Tým sa zabráni tak zvýšenej hladine cukru v krvi, ako aj omnoho nebezpečnejšiemu zníženiu hladiny. Vmiešajte 3x denne do jedla 1-3 PL uvarených špaldových zŕn.
  • Pri podvýžive ako strava pre chorých: Pri podvýžive alebo u veľmi schudnutého chorého nechajte ľubovoľné množstvo špaldových zŕn variť v dostatočnom množstve vody na 60 minút. Zľahka posoľte a pridajte vaječný žĺtok alebo trochu masla. Nechajte dôjsť ešte 10 minút. Konzumuje sa všetko, vrátane vývaru. Zrná nech chorý nechá »skĺznuť« dole neprežuté! Aj oslabený tráviaci systém ocení skoro nepožuté zrná a odoberie si z nich potrebné výživné látky. So špaldovými zrnami sa pacientovi prinavráti sila a s ňou zas radosť zo života.
  • Pri depresiách: Viaceré obsahové látky, ktoré sa nachádzajú v špalde dokážu rozjasniť náladu. Dve v nich obsiahnuté aminokyseliny sú dôležitými východiskovými látkami pre takzvané neurotransmitery, rozveseľujúce mediačné látky, ktoré sú zodpovedné za šírenie nervových impulzov v organizme. Podnieti sa produkcia serotonínu, hormónu dobrej nálady, ktorý vyvážene pôsobí na náš duševný stav.

Špalda je najlepším liečivým prostriedkom pre udržanie čreva v optimálnom zdravotnom stave a k jeho ochrane pred chorobami. Chráni pred chronickými civilizačnými chorobami podmienenými stravou, k nim patrí vedľa srdcového infarktu, mozgového infarktu, rakoviny  a reumatizmu i alergie, gastritídy, colitídy, Crohnova choroba, či celiakia. Špalda poskytuje dostatočné množstvo zásaditých látok ako sú draslík, horčík, vápnik, zinok a mnoho iných, ktoré udržujú stabilnú ph hodnotu a chránia organizmus pred prekyslením. Špalda napomáha dobrému prekrveniu, chráni sliznice, bráni zvýšenému zrážaniu krvi a tým pôsobí preventívne proti trombóze, embólii a arterioskleróze.

Už s pomocou jedného krajíčka špaldového celozrnného chleba je neutralizované dosť kyseliny žlčovej, takže mizne pálenie záhy i bolesti žalúdka. Špaldou sú potrebné črevné baktérie tak dobre kŕmené, že produkujú všetko, čo človek potrebuje k životu.

A nezabudnite, už len pravidelné raňajky s celozrnnou špaldou znižujú riziko nadváhy, stareckého diabetu a srdcovo-cievnych ochorení o 35-50 percent.

Nezabúdajte však Váš zdravotný stav konzultovať s vašim odborným lekárom.

Bibliografia

error: Obsah je chránený proti kopírovaniu.