Špalda – základ zdravej výživy
Špalda zlučuje takmer dokonalým spôsobom prednosti plnohodnotnej výživy: obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky, vitálne látky ( bielkoviny, sacharidy, tuky ) a nahromadenú slnečnú energiu vo vysokej koncentrácii.
Dnes možno účinky špaldy vysvetliť vďaka pokročilej biológii, čo bolo za čias Hildegard ešte určite považované za zázrak. Na základe jej vynikajúcej rozpustnosti vo vode sú vitálne obsahové látky špaldy prijímané telom ako tekutá strava. To znamená, že pri trávení nemusí vykonávať žiadnu namáhavejšiu činnosť. Telo absorbuje obsahové látky rýchlo, k dispozícií sú potom celému organizmu. Vďaka špalde je organizmus zaplavený vitamínmi a vitálnymi látkami takým spôsobom, že dochádza k rozšíreniu ciev a začína správne trávenie. Špaldová strava zlepšuje celkový zdravotný stav a výkonnosť. Na základe podobnosti s ľudskou plazmou sa špaldová látka dostáva rýchlo do krvi, a tým stimuluje nielen obnovu buniek, ale vzhľadom na to, že podnecuje činnosť obličiek, sa zároveň stará aj o vyplavovanie jedov z tela. Podnietené je aj prekrvovanie. Po užívaní špaldových produktov sa telu dostane istý pocit tepla, ktorý podporuje liečenie kožných ochorení a ochorení sliznice. Hoci sú špalda a pšenica navzájom geneticky príbuzné, špalda sa od pšenice odlišuje napríklad vzhľadom na jej pestovateľské nároky: je nenáročná, odolná, mrazuvzdorná a nenáchylná na choroby. Dokonca i rádioaktivita ju môže vďaka jej ochrannému obalu napadnúť len v malom rozsahu. V porovnaní s ostatnými obilnými druhmi sa prednosti špaldy týkajú aj jednotlivých obsahových látok. Pri analýze sa zistilo, že špalda disponuje vyšším obsahom surových bielkovín ako pšenica. To isté platí aj pre vitamíny, esenciálne mastné kyseliny, magnézium a rôzne aminokyseliny.
Z časopisu ,,Bio Sonderheft „ 3, vydanie 1, 2011