Hildegardin program zdravia

Hildegardin program zdravia

Podľa sv. Hildegard sa blaho človeka neskladá len z telesného zdravia, ale týka sa hlavne dobra duše. Sama Hildegard píše: “ Duša, ktorú Boh nebeský vkladá do človeka, ktorá ho oživuje a dáva mu rozum, neumiera, keď opustí telo človeka, ale večne živá putuje buď po odmenu za život človeka, alebo do večného súženia smrti.“

Liečenie je podľa Hildegard celistvý proces, ktorý prebieha na viacerých úrovniach zároveň. Zdrojom liečivej energie je Boh. To,čo lieči, spočíva skryté v človeku samotnom. Liečivú silu pre telo vidí Hildegard v prírode: “ Vo všetkých stvoreniach, v stromoch, bylinách, kvetinách, zvieratách,vtákoch a dokonca i drahokamoch, sú skryté tajné liečivé sily, ktoré človek nepozná, pokiaľ mu ich Boh nezjaví !“

V Hildegardinom liečiteľskom umení sa liečia príčiny, nielen symptómy. V zmysle celistvého diania prebieha liečenie súčasne na štyroch úrovniach: telo, duša, stvorenie a kosmos . Je to prvá kresťanská medicína vôbec. Hildegard pochopila, ako nikto iný pred ňou i po nej, ako prečítať rukopis Boží a zhodnotiť ho pre nás ľudí.

Hildegard von Bingen, so svojimi predstavami o zdraví a chorobách, zasiahla našu dobu na citlivom mieste, omnoho viac než moderná medicína. Nesprávny spôsob života, nesprávna výživa a strata duchovných hodnôt, nemôžu byť vyliečené našou „high-tech“ medicínou.

Hildegardin program zdravia možno zhrnúť do “ šiestich zlatých pravidiel života“. Podľa toho je každý , viac – menej sám, zodpovedný za svoje zdravie, ktoré môže ako vnútorne, tak i zvonka každodenne ovplyvňovať prostredníctvom:

  1. Správnej voľby jedla i pitia. Hildegard už vo svojej dobe rozpoznala obrovský význam správnej výživy: „Vaše potraviny by mali byť vašou liečivou silou“.   Dnes vieme, že okrem základných živín ( bielkoviny, sacharidy , tuky ), musí naša strava obsahovať vitamíny, minerálne látky a stopové prvky, aby sme ostali zdraví a predchádzali chorobám.
  2. Využitie prírodných liečivých síl
  3. Správneho rytmu spánku a pohybu: „Len pokiaľ človek spí, zotavuje sa jeho mozog a spevňujú kosti, posilňuje krv, tvorí nové svaly, spájajú články (údy) a zväčšuje sa rozum a vedenie“.
  4. Vyvážená miera práce a uvoľnenia („ora et labore“). Správny pomer medzi námahou a meditáciou napomáha napr. pri strate výkonnosti z dôvodu stresu.
  5. Očista tela od jedov prostredníctvom púšťania žilou, nakladania baniek, detoxikáciou. „Pokiaľ šťavy v človeku zachovávajú správnu mieru, je človek zdravý. Pokiaľ sa však postavia proti sebe navzájom, potom chradne a ochorie.“ Telesná záťaž látkami škodlivými zdraviu je dnes oveľa aktuálnejšia, napr. jedy v životnom prostredí, konzervačné látky a prísady v potravinách alebo chemické látky.
  6. Nasadenie svojich duševných liečivých síl. Podľa Hildegard napomáha pôst k duševnej očiste, pri nej sa menia duševné rizikové faktory na duševné liečivé sily (cnosti).“Duša je pre telo tým, čím miazga pre strom a rozvíja svoje sily ako strom svoj vzrast.“

Týchto šesť faktorov ovplyvňuje telo vo všetkých jeho ohľadoch. Pri správnom dodržovaní zabraňujú telesným a duševným chorobám a napomáhajú dobrému humoru(lat.dobrým šťavám), výkonnosti i skvelej kondícii.

ZÁSADY SPRÁVNEHO STRAVOVANIA PODĽA SV.HILDEGARD

Aké sú podľa sv.Hildegard zásady správneho stravovania?

  1. Prvé jedlo by malo byť teplé, studený žalúdok nedokáže správne tráviť a ak je prvé jedlo studené, tak potom ani následne druhé jedlo, ak je teplé, nedokáže už žalúdok zahriať
  2. Zdravé sú neskoré raňajky, alebo raňajky môžeme vynechať úplne („Pre telesne zdravého človeka je dobré a pre jeho správne trávenie prospešné, keď až takmer do obeda nič neje. Pre chorého, telesne chatrného a zničeného človeka, je však dobré a zdravotne prospešné, keď ráno raňajkuje, aby aspoň prostredníctvom potravy nabral sily, ktorú sám zo seba nemá“).
  3. Max. dve až tri jedlá denne – ak je človek zvyknutý po jedle si krátko zdriemnuť, mal by to robiť až 15 minút po skončení jedenia a nie hneď po jedení
  4. Surové potraviny zaťažujú žalúdok, preto každú potravinu tepelne upraviť, platí to aj pre zeleninu , z ovocia hlavne hrušku.
  5. Nepiť príliš chladné nápoje
  6. Nejesť príliš horúce jedlá
  7. Jesť s mierou
  8. Pohyb – po večeri je ideálna 20 minútová prechádzka, čiže nie neskorá večera a potom rovno do postele
  9. Rovnováha aktivity a odpočinku
  10. Pravidelná detoxikácia organizmu a pôst – ale zmysel pôstu vidí v tom, aby sa človek obrátil k Bohu a aby sa odvrátil od svojich nerestí, preč od svojho Ega. Pôst je u Hildegard nástrojom pokánia a nie nezmyselným chudnutím.

ŠKODLIVÉ POTRAVINY PODĽA SV.HILDEGARD

Existujú potraviny, ktoré Hildegard vylučuje z nášho jedálnička, pretože sa obracajú proti zdraviu človeka, vytvárajú zlé šťavy, hlieny a pod, môžu aktivizovať latentné choroby a teda predstavujú zdroj chorôb :

  • bravčovina
  • pór, šošovica , úhor
  • jahody , čučoriedky , broskyňa , slivky

(pre každého z nás asi prekvapenie, pretože o niektorých sme si určite mysleli, že sú zdraviu prospešné )

MIMORIADNE ZDRAVIU PROSPEŠNÉ POTRAVINY PODĽA SV.HILDEGARD

  • Špalda – v akejkoľvek forme : „Tomu ,kto ju jedáva,dáva zdravé telo a zdravú krv. Podporuje radostného ducha a vnáša veselosť do duše človeka“(Physica ,s.35))
  • Fenikel :“Akýmkoľvek spôsobom ho jedávame, udržuje v srdci radosť…zaručí dobré trávenie“ (Physica,s.83)
  • Jedlé gaštany: Ich plody sú užitočné proti všetkým chorobám, ktoré útočia na človeka. S gaštanmi, ako nás uisťuje svätá Hildegard, sa „zväčšuje a zaplňuje mozog…nervy sa opevňujú…srdce nachádza svoju silu…pečeň sa uzdravuje…slezina sa zahrieva..“(Causae et curae ,s 33)
  • Žihľava ,galgant, muškátový orech, škorica, jablká, duly, mišpule, drienky, srnčie, jelenie mäso, sumec a šťuka … podrobnejšie informácie nájdete na našom blogu                                                                                                                                                                                                                     

Zo všetkých potravín a surovín je ale tým najdôležitejším láska.

Tá dáva nášmu vareniu príchuť, ktorá nemá konkurenciu.

error: Obsah je chránený proti kopírovaniu.