Asi nie je rozšírenejšie a známejšie jedlo ako obyčajný chlieb. V každom obchode nájdeme niekoľko druhov- biely, čierny, celozrnný, zemiakový… Nie každý je však nášmu zdraviu nápomocný.
Chceli by sme Vám povedať pár slov o chlebe upečeného z kvásku , ktorý je pre naše zdravie prospešný.
Má dlhoročnú, viac ako 4 000 ročnú históriu. Kysnutie cesta zabezpečuje kvások, ktorý je pripravený len z vody a múky, prirodzeným procesom mliečneho kvasenia, bez použitia droždia. Používanie kvásku v poslednom období prudko vzrastá.
Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný, kyselina mliečna vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje, preto má kváskový chlieb lepšiu trvanlivosť a nepodľahne rýchlo plesniam, Čerstvo upečený chlieb je sterilný, má mäkkú, no mierne gumennú konzistenciu a mierne kyslastú chuť. Jeho kôrka chráni hydratáciu striedky, vo forme vydrží aj týždeň bez toho, aby pripomínal piliny. Netreba však zabúdať, že chlieb (akýkoľvek) treba jesť až po jeho úplnom vychladnutí.
Kváskový chlieb zo špaldovej múky je zdraviu prospešný a jeho konzumácia podporuje zdravú črevnú mikroflóru, je úplne bez chémie, bez rôznych prídavných látok, odkysľuje organizmus, pečivo z nej výborne chutí a dokonale vonia. Probiotické kultúry posilňujú imunitu, zlepšujú peristaltiku čriev, predchádzajú zápche, posilňujú črevnú mikroflóru.
Má približne rovnakú kalorickú hodnotu ako chlieb z droždia, avšak má nižší glykemický index.
Z našej 100% čistej špaldovej múky odrody- Oberkulmer Rotkorn, vyrába špaldový chlieb sv. Hildegard, pekáreň v Oravskej Polhore / www.kvaskovechleby.sk /
V súčasnej dobe však nemôžeme garantovať bezproblémový priebeh u celiatikov a alergikov na pšenicu vzhľadom k tomu, že pekáreň sa nemôže špecializovať výlučne na túto špaldovú múku. Ale všetkým ostatným tento chlebík vrelo doporučujeme.
Dobrú chuť