Gaštany jedlé
Podľa Talianskej Univerzity Humanitas sú jedlé gaštany vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov, ako napr. horčík, molybdén, meď, mangán , čo prispieva k ich zdraviu prospešným účinkom.
- zdravé trávenie gaštany redukujú hladinu cholesterolu a stabilizujú hladinu cukru v krvi znižujú riziko zápchy a črevných komplikácií napr. divertikulózy
- zvýšená mozgová činnosť gaštany obsahujú v tuku rozpustné B vitamíny, ktoré podporujú zdravú pleť, červené krvinky a zlepšujú funkcie mozgu
- zvýšená hladina energie gaštany obsahujú vysoké množstvo sacharidov, ktoré sú potrebné pre krátku a dlhodobú energiu, tiež pomáhajú s funkciou nervového systému / opatrnosť u diabetikov /
- silnejšie kosti gaštany obsahujú meď, stopový prvok, ktorý zvyšuje pevnosť kostí a posiľňuje imunitný systém.
- znížené riziko vzniku choroby gaštany obsahujú mangán, stopový minerál, ktorý bojuje proti voľným radikálom v našom tele a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny,taktiež hrá kľúčovú úlohu v procese starnutia a pomáha predchádzať zrážaniu krvi.
- neobsahujú glutén gaštany sú veľkým benefitom pre pacientov s celiakiou.
- gaštany sú bohaté na vlákninu, minerály ako draslík, horčík, fosfor, obsahujú v malom množstve i železo, ďalej vitamin E, riboflavin
- oproti orechom majú znížený obsah tukov, podľa čoho ich niektorí zaraďujú medzi druh suchého ovocia, aj keď sa vo viacerých výživových charakteristikách zhodujú s orechami (vlašské orechy, lieskové,..mandle)
- varené gaštany sú ľahšie stráviteľné ako pečené a tiež majú nižší počet kalórii ako pečené , obsahujú vyššie percento vody/ 120 kalórií na 100 gr u varených a 190 kalórií na 100 gr u pečených gaštanov /
Zdroj: HUNIMED WEB TEAM, 17.okt.2016