Akými opatreniami môžeme podporiť obranu nášho organizmu pred vírusovou…
Na začiatku si povedzme pár slov o virusovej infekcii , aby sme pochopili, čo sa v našom tele deje, ak je ňou napadnuté ..
Vírusy predstavujú veľkú skupinu obligátne intracelulárne / čiže vnútrobunkovo/ parazitujúcich mikroorganizmov, ktoré sú schopné infikovať rôzne typy buniek – živočíšne /vrátane človeka/, rastlinné, bakteriálne.
Sú závislé na hostiteľskej bunke, ktorej nástroje energetického metabolizmu a proteosyntézy využívajú pre svoju reprodukciu. Na rozdiel od ostatných typov mikroorganizmov, , vírusy obsahujú nukleové kyseliny – buď len DNA alebo len RNA, ktoré sú nositeľmi celej genetickej informácie – genómu. Nukleová kyselina môže byť jednovláknová alebo dvojvláknová. Práve typ a štruktúra nukleovej kyseliny ovplyvňujú možnosti reprodukcie vírusov, prípadne náchylnosť na vznik rekombinácií. Nukleová kyselina je pokrytá a chránená proteínovým obalom (kapsida), v ktorom je uložená genetická informácia. Niektoré vírusy sú obalené fosfolipidovou dvojvrstvou (obal), ktorého pôvod je v hostiteľskej bunke a nalieha na proteínovú kapsidu. Prítomnosť lipidového obalu určuje niektoré vlastnosti molekuly vírusu voči vonkajším vplyvom a tým aj možnosti prenosu a dekontaminácie.
Pri infekcii najprv dochádza k adsorpcii – čiže prichyteniu vírusovej častice /viriónu/ na povrch bunky. Daná bunka musí byť citlivá na daný vírus, musí mať na povrchu charakteristické štruktúry tzv. ligandy , na základe ktorých ju virón rozozná ako vhodného hostiteľa. Následne dochádza k penetrácii, čiže prieniku nukleovej kyseliny viriónu do vnútra bunky .. vyzlečenie proteínovej kapsidy .. replikácia vírusového genómu (v cytoplazme alebo v jadre)… spojenie replikovaných častí .. uvoľnenie vírusu z hostiteľskej bunky
Celý proces končí lýzou – zánikom bunky a uvoľnením nových viriónov do prostredia, kde infikujú ďalšie bunky a proces sa opakuje. . .. Tento životný cyklus vírusu sa označuje ako lytický, pretože, pri ňom nastáva deštrukcia / lýza / hostiteľskej buky.
Pri lyzogénnom cykle nedôjde k rozpadu hostiteľskej bunky .. Procesom rekombinácie sa vírusová DNA začlení do genetického materiálu bunky a stáva sa jeho súčasťou .. vírus začlenený do DNA hostiteľskej bunky sa nazýva provírus. Keď sa hostiteľská bunka rozmnožuje, kopíruje spolu s vlastným genetickým materiálom aj provírus a odovzdáva ho dcérskym bunkám. Vírus sa tak rozmnožuje bez toho, aby zabil hostiteľskú bunku a môže sa posúvať na ďalšie generácie / André Lwoff -francúzsky mikrobiolog,virológ,genetik , vr 1965 získal Nobelovu cenu za objav genetickej regulácie proteosyntezy, teda syntézy provírusov/ čiže vírusov u ktorých nukleová kyselina sa v určitom štádiu životného cyklu vkladá do genómu hostiteľskej bunky /
Každý deň sa stretávame s množstvom vírusov a záleží na našej obranyschopnosti, ako sa s nimi náš organizmus dokáže popasovať. Často ani netušíme, že nás nejaký vírus napadol, inokedy sa choroba prejaví rôznymi symtómami /príznakmi/. A ľudstvo žiaľ pozná aj vírusy, ktorým niekedy podľahne aj ten najodolnejší človek na svete a choroba sa môže prejaviť tak závažným priebehom, že skončí tragicky.
A aké sú opatrenia v boji proti vírusovým ochoreniam?
Samozrejme – najdôležitejším a najjednoduchším je hygiena rúk. Umývanie rúk teplou vodou a mydlom je základ ochrany pred mnohými infekciami, nielen vírusovými.
Očkovanie, ktoré posilňuje imunitný systém, ale dostupné sú vakcíny, len proti niektorým vírusom.
Liečba antivirotikami
Na liečbu vírusových ochorení nie sú účinné ATB ( tie sa používajú k liečbe bakteriálnych infekcií )
Na čo sa ale často zabúda – v neposlednom rade sa dá predchádzať vírusovej infekcii vhodnou skladbou kvalitnej stravy, primeranou fyzickou aktiviou a otužovaním.
Aké vitamíny sú potrebné v boji proti vírusovým ochoreniam?
Vitamin A – rozpustný v tukoch, veľmi dôležitý pri prvom kontakte s vírusom na vstupnej bráne , čiže sliznici , sťažuje prilepenie – adsorpciu na sliznicu, podporuje jej odolnosť ..
Vyskytuje sa v 2 formách: jedna je aktívna, ktorá sa volá retinol / nachádza sa výlučne v potravinách živoč.pôv/, druhou je provitamin A , ktorý poznáte ako karotén / rastlinné zdroje/
–najdôležitejšie prírodné zdroje– oranžovo-žltá a tmavozelená zelenina (paprika,špenát, kel, ružičkový kel, paradajky, mrkva, sladké zemiaky, tekvica, žltý melón, mnohé zelené vňate.).. marhule , vajíčka , mlieko, rybací tuk, pečeň
Vitamin B6 – rozpustný vo vode, prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, pomáha odraziť vírusovú infekciu , je podstatný pre normálne fungovanie dôležitých typov bielych krviniek T lymfocytov, dôležitý pre správne fungovanie nervového systému, k zníženiu únavy, vyčerpania..
–prírodné zdroje– orechy-pistácie, slnečnicové semiačka, sezam mletý, strukoviny hl cícer, avokádo, obilniny, celozrnné potraviny, mlieko, vajíčka, hovädzie mäso a ďalšie
Vitamin C– rozpustný vo vode, významný antioxidant, potrebný pre imunitu, podporuje aktiváciuT lymfocytov, ktoré patria k prvej obrannej línii a podporuje fagocytózu , zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe kolagenu a pri liečbe ďasien, krvných ciev, kostí a zubov
prírodné zdroje– ovocie , zelenina / citrusové ovocie, bobuľovité plody,zelená listová zelenina, ružičkový kel, sladké zemiaky../
Vitamin D– rozpustný v tukoch , získavame ho vo forme potravy a slnečného žiarenia , v posledných rokoch ho často nevieme pre náš organizmus získať dostatočné množstvo , preto sú vhodné aj výživové doplnky . Má hormonálne účinky, dôležité pre posilnenie imunity, bráni vírusom sa replikovať, je dôležitý pre metabolizmus iných látok, hlavne minerálov, nevyhnutný pre využitie vápnika a fosforu, prvkov potrebných pre výstavbu kostí a zubov ,
–najznámejšie prírodné zdroje – ryby / makrela, tuniak, losos/, rybí olej z treščej pečene, mlieko,jogurty, maslo, sušené huby, avokádo, kakao, kokos, ďatle.
Zinok– bráni tomu, aby sa vírus prilepil, sťažuje adsorpiu, podporuje aktiv.T lymfocytov , pôsobí v organizme ako dopravná polícia, kontroluje a usmerňuje metabolické procesy, činnosť enzymatických systémov, udržiava a zabezpečuje procesy v bunkách
–najznámejšie prírodné zdroje– strukoviny, obilniny, olejnaté semená, orechy, horká čokoláda, vajíčka
Bioflavonoidy- látky rastlinného pôvodu, ktoré nájdeme vo všetkých rastlinných bunkách.. k najznámejším patrí rutín,citrín,hesperín,quercín.., niektorými autormi zraďované do skup. vit P ( terminologia vychádza z ich hlavného účinku-ovplyvnenie permeability- priepustnosti a pružnosti krvných kapilár ) Preukázaný protivírusový a anibakterialny účinok je spoločne s už uvedeným synergicky pôsobiacim vit C,, antioxidačný účinok , nezastupitelné miesto majú pri liečbe paradentozy, kŕčových žíl atď
–prírodné zdroje– ovocie a zelenina , najmä v šupkách a bielej dužine citrusov, vo višniach, ostružinách, šípkach, mrkve, paradajke , listovej zelenine, obilninách hlavne v pohánke.. Obľúbeným zdrojom bioflavonoidov je červené víno ( vhodné pre osoby so srdcovými ochoreniami)
probioticé baktérie – posiľňujú imunitný systém, pomáhajú obnoviť zdravú črevnú mikroflóru. Dôležitý je pravidelný prísun dostatočného množstva vitálnych probiotických mikroorganizmov v podobe potravín obohatenými probiotickými kultúrami / napr grécky jogurt, kefír, bryndza / , príp.výživové doplnky.
A ako tvrdí odborník na výživu MUDr.Bukovský – ak je prirodzené osídlenie slizníc baktériami, nepustia medzi seba vírusy / vhodný grécky jogurt s bifidokultúrami podržať v ústach 30-60 sek , aspoň 2x denne, 20 min za tým nejesť /
A čo nám doporučuje Sv.Hildegard ?
Vylúčiť kuchynské jedy / hlavne jahody, broskyne, slivky, pór / , bravčové mäso, zeleninu vždy tepelne upraviť alebo nechať prejsť octovo- korenistým nálevom , preferovať špaldovú stravu s komplexnými sacharidmi , vlakninu, vitamíny, minerály, ovocie, zeleninu, čerstvé bylinky a zmesi, mliečne produkty, najmä kyslomliečne, menej soliť , ryby, striedmy príjem živočíšnych potravín , dodržiavať pitný režim / voda, bylinkové čaje /
Tip na dnes:
Extra účinné koreniny a byliny v boji proti vírusom a na posilnenie imunity
Bertram – znižuje zlé šťavy a tvorí dobrú krv, resorpčný prostriedok na príjem a premenu pre život dôležitých vitálnych látok
Pelargónium -pri chrípke, nádche, kašli, bolesti hlavy ..
Galgant v malinovej šťave – 1-2 tbl galgantu a 1 sklenica malinovej šťavy – tablety rozpustíme v malinovej šťave, prípadne pridáme šťavu vylisovanú z polovice citróna
elixír so žaburinkou menšou , elixír s palinou pravou
zlatá kúra
prášková zmes s feniklom , kúra s hruškovým medom… / sledujte náš Instagram, blogy, eshop/
–bylinkové čaje– bázový, šalviový, feniklový, ..
–cesnak, cibuľa, med, zázvor a ďalšie ako Vás postupne budeme informovať
/ k zdravej výžive na posilnenie imunity budeme publikovať samostatný článok už v najbližších dňoch /
Môj dnešný článok si dovolím zakončiť citátmi, ktoré sú aktuálne pre každého z nás, pri ceste za zdravím v dnešnej neľahkej dobe ..
“ Vo chvíli, keď sa ľudia rozhodnú čeliť problému, zistia, že sú omnoho schopnejší, ako si mysleli.” Paulo Coelho brazílsky textár a spisovateľ 1947
“Všetko, čo robíme, je iba kvapka v mori, ale keby sme to neurobili, tá kvapka by tam chýbala.” Matka Tereza rímsko-katolícka mníška 1910-1997