Zloženie

Zloženie

Prečo je špalda tak dôležitá..

Len veľmi málo prostriedkov je sv. Hildegard dieteticky tak vysoko cenené ako špalda.

„Špalda je to najlepšie obilie. Pôsobí hrejivo [prekrvujúco] a premasťujúco [pre nervy], je vysokohodnotná [bohatá na bielkoviny] a jemnejšia ako všetky ostatné druhy obilia [ľahko stráviteľná]. Kto jedáva špaldu, vytvára si dobrú svalovinu. Špalda človeku zabezpečí dobré prekrvovanie, uvoľnenú myseľ a dar veselosti. Nech jete špaldu pripravenú hocijakým spôsobom – tak alebo onak – ako chlieb alebo uvarenú vo forme akéhokoľvek iného jedla, je jednoducho dobrá a ľahko stráviteľná.“

Hildegardine slová o špalde pripisujú tomuto druhu obilia zvláštne liečivé účinky. Preto bola vedecky presúmaná na Univerzite v Hohenheimu.

Čo obsahuje zrno špaldy :

  • špalda obsahuje vysoko hodnotné , životne dôležité bielkoviny (12-20%)
  • je bohatá na komplexné uhlohydráty (až 75%) s hodnotnými balastnými latkami
  • obsahuje všetky minerály a stopové prvky, ktoré sú nevyhnutné pre kosti, kĺby a ako elektrolyty
  • vysoko hodnotné tuky s cennými nenasýtenými mastnými kyselinami , rovnako ako vitamíny rozpustné v tukoch (A a E) v klíčkoch špaldy pôsobia ako zachytávače voľných kyslíkových radikálov.
  • špalda je výborným zdrojom vitamínov skup. B ,  predovšetkým thiamínu (B1) ,riboflavínu (B2), niacínu (B3) a kys.listovej (B9)  , z minerálnych látok je významný obsah vápnika, fosforu, draslíka  a horčíka a stopové množstvo zinku ,selénu,železa a medi.
  • v špalde sa nachádzajú početné ďalšie životne dôležité živiny , napr. thiokyanat, účinná látka , ktorá podporuje rast, bráni vzniku tumorov a má antialergické, antimutagénne, antiteratogénne, protizápalové a imunostimulačné vlastnosti (prof.Dr.W.Weuffen,Geiswald).

S nasadzovaním špaldy ako základnej diety pri najrôznejších ochoreniach sa začalo už pred 50r. Klinické sledovanie viac než 10 000 pacientov po dobu 30rokov vydalo presvedčivý dôkaz účinnosti špaldových kúr a tým aj sv.  Hildegard doporučených postupov. Dodnes sa voči špalde neobjavila neznášanlivosť ani alergie, čo je zvlášť dôležitou výhodou oproti pšenici , u ktorej je známa alergia na lepok. Predpokladom na úspech liečenia je použitie čistej 100% špaldy, neskríženej so pšenicou.

error: Obsah je chránený proti kopírovaniu.